10 år siden Grete Waitz døde

I kveld skal løpedronningen, Grete Waitz, hedres for hennes fantastiske prestasjoner og hennes banebrytende arbeid for kvinneidretten. 

2021-04-19
Sara-svarstad

I dag er det 10 år siden siden Grete Waitz gikk bort.
Grete Waitz løp for Sportsklubben Vidar og hun er norges mestvinnende langdistanseløper gjennom tidene. Samtidig har hun banet vei for kvinneidretten. Hun er en rollemodell og en stor inspirator. I kveld skal hun hedres med en direktesending kl. 19-20 på Facebook. Arrangementet er et samarbeid mellom Oslo Maraton og Aktiv mot kreft. 

Agnar Gjendem har skrevet en rørende og flott tekst for å hedre Grete Waitz. Vi har vært heldige å få publisere hans tekst på vår hjemmeside: 
I dag er det 10 år siden vi fikk den triste beskjeden, løpedronningen og inspiratoren Grete Waitz er død. Grete døde 19. april 2011 etter en lengre tids kamp mot kreft. 

Grete Waitz så ikke seg selv som en pionér, men ble likevel en pådriver som skulle rydde veien for kvinnelige idrettsutøvere. Grete Waitz-løpet i Oslo var et tydelig bevis på at hun også bidro til å få jenter til å løpe. Det nådde 48 461 påmeldte deltakere i 1996 og antas å være verdens største kvinneløp gjennom tidene. 

Grete startet sin karriere som mellomdistanseløper på en tid jentene ikke fikk løpe langt. Hun gikk over til langdistanse og avsluttet som maratondronning med ni seire i New York og to i London Maraton. Hun ble tidenes første verdensmester i maraton (Helsiniki 1983).

Grete ble verdensmester i terrengløp fem ganger. Hun sikret seg sju kongepokaler (1973-79) og 33 individuelle norgesmesterskap. Hun var norsk flaggbærer under OL i Seoul i 1988. 

Utmerkelser har det heller ikke manglet på. Kongen utnevnte i 2008 Grete Waitz til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden "for hennes betydning som rollemodell". Waitz mottok St. Olavmedaljen i 1981 og St. Hallvardsmedaljen i 1989. 

Hun mottok Sportsjournalistenes statuett for "Årets idrettsnavn" fire ganger (1975, 1977, 1979 og etter VM-gullet i 1983). Hun har Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris, Morgenblandets gullmedalje og Fearnleys olympiske ærespris. Hun ble hedret med Hedersprisen på Idrettsgallaen i 2008. 

Det er en statue av Grete Waitz i den norske paviljongen i Epcot i Walt Disney World i Florida. Og en annen utenfor "Maratonporten" til Bislett stadion i Oslo, plassen som i 2016 fikk navnet Grete Waitz' Plass. 

Tankene går til de årene jeg fikk gleden av å være med i Sportsklubben Vidar i Oslo og være mye sammen med Grete, hennes brødre, hennes kjære Jack og andre flotte utøvere. I et godt og trygt miljø for en som var i hovedstaden som Gardist. Det er mange gode minner fra både flotte treningsøkter, konkurranser og turer. 

For å minnes Grete Waitz og markere 10-årsdagen for hennes bortgang, vil det mandag 19.april kl. 19:00-20:00 sendes en time direkte på Facebook Live. Her vil Grete bli hedret med spennende gjester og flotte tilbakeblikk direkte fra Bislett Stadion. Arrangementet er et samarbeid mellom Oslo Maraton og Aktiv mot kreft.

På gjestelisten står blant annet kulturminister Abid Q. Raja, NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt og Jack Waitz. Vi vil også høre fra statsminister Erna Solberg, president Sebastian Coe i det internasjonale friidrettsforbundet, løpelegende Joan Benois og flere. Alle ønsker å hedre Grete Waitz.

For å delta på arrangementet kan dere benytte linken HER.